



Yngve Sandal, 25 år i Redpill Linpro

I år 2000 sendte Yngve Sandal e-post til info@linpro.no og lurte på om det fantes noen ledige stillinger. Sandal var en ung og spirende systemutvikler, og fri programvare -og Linux-orienterte Linpro ville være et spennende sted å jobbe. Nå, 25 år senere sitter vi i Universitetsgata 2, på kontoret til det som i dag heter Redpill Linpro, for å snakke med Yngve om karrieren hans – fra nyutdannet systemutvikler til skyarkitekt.
Hvor mange var det i Linpro da du startet i 2000, og hvor holdt dere til?
Da jeg startet i 2000, var vi om lag åtte personer, og kontoret lå i Waldemar Thranes gate 86 i Oslo. Beliggenheten var sentral, men lokalene var kanskje ikke de mest moderne.
Selskapet i dag er langt større, og har endret navn. Hvordan har reisen vært for deg?
Jeg har fått vært med på mye, og det har vært en lærerik reise med både oppturer og nedturer. Jeg husker spesielt .com-boblen – det var en turbulent periode med både vekst og økonomiske utfordringer. Vi har også vært gjennom et oppkjøp, der Linpro ble til Redpill Linpro. Det har gått fra å være et lite firma med 8 ansatte til over 300. Underveis har vi videreutviklet oss både organisatorisk og faglig.

Kan du fortelle litt om de første oppgavene og rollene du hadde i selskapet?
Den gang het stillingen min systemutvikler, og jeg jobbet med litt av hvert: besvarte henvendelser fra kunder som trengte ulike former for støtte, satte opp maskiner, websider og drev med generell programmering. Faktisk hadde jeg en kort periode der jeg fortsatte med et oppdrag for en tidligere kunde som skulle etablere seg i Sverige, før jeg gikk over i mitt første rendyrkede konsulentoppdrag. Jeg var litt som en potet som kunne brukes til det meste.
Hvordan har rollen din endret seg fra da du startet til i dag?
Etter at .com-boblen sprakk, var det
naturligvis mange virksomheter som slet økonomisk. I den perioden skiftet jeg
over til kursavdelingen, hvor jeg ble ansvarlig for kursvirksomheten vår. Den
avdelingen drev vi med helt til 2018, og da den ble lagt ned, begynte jeg å
jobbe som skyarkitekt i CloudOps-avdelingen. Det har vært en spennende reise,
der jeg har fått jobbe både som utvikler, kursholder og arkitekt.
Vi har dykket litt i arkivet og fant en artikkel fra 2003 hvor Yngve gir
opplæring i Linux til lærere i Kongsberg kommune, og
en artikkel fra 2005 hvor Yngve prater
om Linpros kurssatsning.
Hvorfor tror du at du har blitt værende så lenge i Redpill Linpro?
Definitivt menneskene. Redpill Linpro har alltid tiltrukket seg en spesiell type folk – det er noe unikt ved arbeidsmiljøet her. Mange av oss har jobbet sammen i årevis og kjenner hverandre godt, og det er en stor takhøyde for å stille det noen kanskje kaller «dumme» spørsmål. Det gir rom for ekte kompetanseutveksling og gjør at vi stadig vokser sammen faglig.
Hvorfor tror du Redpill Linpro har klart å holde seg relevant?
Jeg mener det skyldes den høye tekniske kompetansen i selskapet koblet sammen med ønsket om å dele den. Vi har mange svært dyktige folk som ikke bare er gode alene, men som også deler kunnskapen sin med kolleger. Denne viljen til å dele og utvikle seg sammen har bidratt til å gjøre Redpill Linpro robust og relevant i et marked som stadig er i endring.
